Reisinformatie

Klimaat
Voor een relatief klein land, heeft Azerbeidzjan veel verschillende klimaten. Aan de kust komt het gematigd zeeklimaat voor en in het zuiden het Middellands Zeeklimaat. De hoofdstad Baku kan gezien worden als de grens tussen de twee klimaten. De gemiddelde dagtemperatuur in Baku in oktober bedraagt een aangename 20 graden Celsius.

Cultuur
In de ommuurde stad Baku kun je zien dat er een culturele continuïteit is geweest van Zoroastrische, Sassanidische, Arabische, Perzische, Shirvanische, Ottomaanse en Russische invloeden. De stad in Azerbeidzjan wordt al bewoond sinds de Paleolithische periode en de binnenstad  - Icheri Sheher - heeft veel van zijn 12e-eeuwse verdedigingsmuren weten te behouden. De Maagdentoren - Giz Galasy - werd gebouwd in de 12e eeuw, maar over eerder aangelegde - 7e tot 6e eeuw voor Christus - structuren heen. Het Paleis van Shirvanshah stamt uit de 15e eeuw en geldt als één van de parels van de Azerbeidzjaanse architectuur.

Valuta
De Azerbeidjaanse munteenheid is de manat. Eén manat is circa €1,88 (koers maart 2020). In Baku zijn voldoende pinautomaten aanwezig. Ook de meest voorkomende creditcards worden geaccepteerd. 

Tijdsverschil
Tijdens onze wintertijd (eind oktober) is het 3 uur later in Baku

Taal
De nationale taal is het Azeri dat sterk verwant is met het Turks. Het schrift is westers. Steeds meer – met name jongeren – leren ook Engels spreken.

Reisdocumenten en visum 
Voor een bezoek aan Azerbeidzjan is een visum verplicht. Dit betreft een e-visum en dient zelf online te worden aangevraagd, dat kan via deze website. Het visum is 90 dagen geldig, ingaand vanaf de datum van afgifte. Met dit visum mag je 1 keer het land in- en uitreizen. Houd er rekening mee dat je paspoort nog tenminste 3 maanden geldig dient te zijn op het moment dat je visum verloopt.

Inentingen
Reizigers naar Azerbeidzjan worden aanbevolen zich te laten vaccineren tegen Hepatitis A en tegen DTP, echter zijn deze inentingen niet verplicht. Voor een persoonlijk advies kun je contact opnemen met de GGD.

Elektriciteit
Het voltage in Baku is 220 volt. Er is dan ook geen wereldstekker nodig. 

Schiphol Amsterdam: Parkeren en openbaar vervoer
Indien je van plan bent om met de auto naar Schiphol te reizen, kun je een parkeerplaats reserveren op P3 (lang parkeren) via www.schiphol.nl/parkeren. Hoe eerder je reserveert, hoe goedkoper je parkeert. Tot 1 dag voor vertrek kun je de reservering wijzigen of voordelig annuleren.